torstai 7. tammikuuta 2010

selviytymisiä

Näin yöllä unta että olin ruumisarkussa. Sitten se muuttui laatikoksi, joka laitettiin kiinni, tai siis lykättiin piironkiin sisään.

Ei se mitään ennusta, johtui vaan siitä, että en mahtunut kierimään pitkin patjaa niinkuin yleensä. Jouduin vaihtamaan asentoa paikallani, mistä nivelet ei tykkää yhtään. En sitten paljon muuta nukkunutkaan kuin em. unen ajan.

Tunne laatikossa makaamisesta oli jäljellä vielä aamulla noustessa. Laatikot ovat kyllä mukavia, niissä voi säilyttää kaikenlaista. Kortteja, nappeja, lukuseteleitä, rippikoulumuistoja, hautajaiskutsuja ja vanhoja tätejä.

Pakkaspäivä on kaunis tänäänkin. Kävin kirkolla mutta palasin pikaisesti takaisin lämmittämään. On menossa toinen kierros, illalla kokouksen jälkeen tarvitaan ehkä vielä kolmas. Onneksi on puita riittävästi.

Tässä alkaa tottua siihen, että varpaat ovat koko ajan kohmeessa. Ja kuitenkin minulla on huomattavasti lämpimämpää kuin Maria Kustaavalla, isoisoäidilläni, joka oli tämän talon ensimmäinen emäntä. Silloin oli vielä yksinkertaiset ikkunat eikä lämpöpumpusta tietoakaan. Tällaisina aamuina kuin tänään on vesi ollut jäässä, ja tuvan lämmittäminen on kestänyt kauan. Todennäköisesti lämpötila on päivisinkin ollut viidentoista asteen paikkeilla, jos sitäkään.

Silti hän sai kasvatettua koko seitsenpäisen lapsilaumansa aikuisiksi. Hoiti perheensä ja karjansa. Myös hänen piti rikkoa kaivosta jää, kahlata hangessa, pestä pyykkinsä saunan jälkilämmössä. Hän paistoi leipänsä samassa uunissa kuin minä, nukkui samassa kamarissa, säilytti ruokiaan samassa kontturissa.

Kun sen muistaa, ei tee mieli valittaa niin paljon. Kun vain aina muistaisinkin.

4 kommenttia:

Varma kirjoitti...

Hei!
Varpaat on vähintään kohmeessa täälläkin. Eikä edes asuta niin vanhassa talossa kuin sinä. Kylmää on ja sen huomaa... Päivälämpötila keittiössä on ollut jo useampana päivänä 12-13 astetta (enkä yhtää liioittele), 15-16 astetta illalla, kun on lämmitetty. Parina leudompana päivänä on päästy sisälläkin 18 asteeseen mikä tuntuu ihan luksukselta.

Piu kirjoitti...

No huu, ei teilläkään sitten paljain varpain tassutella.. kummasti sitä karaistuu niin että 21 astetta tuntuu jo sietämättömän kuumalta.

vilukissi kirjoitti...

Puilla lämmittäminen on mukavaa, toki en joudu tekemän sitä (enää) enkä koskaan ole tehnyt sitä jokaisena talvipäivänä, että uskon, että varmaan menee sullakin täysin työksi.

Piu kirjoitti...

No nyt kun olen päivät kotona, tämä lämmityshomma on melkein kokopäiväaskare, kun pitää kantaa puut sisään ja tuhkat ulos. Saa nähdä, vaikuttaako tämä sähkönkulutukseen.
Tänään on jo ihan lämmintä, ulkona -5.