sunnuntai 11. marraskuuta 2012

synkiä

Ulkon sata (kui mont kertta olen tämänki tänäsyksyn torennu?) eikä päivä jaks oikken kirkastu. Valo täyty pittä koko päivän.
Mun pit tänä menemä Walon talol tekemä hiuka sisäsiivoust, mut en millän jaks. Kahren päivän erestakas kulkemine jyrkäs mäes ja ryjän kantamine o saan aikaseks koko kropan jäykistymisen, eikä nivelet oikke antan nukku viimäsyän.
Olin kyl ehtost saunas ja venyttelin nuukaste, mut sen ny arvas, et kivut tule sittenki.
Mut ei mittä hättä, mee piretä elukoitten kans sarepäivä, pyhäpäivä ja lepopäivä. Luetan (taik mää vissi vaa) ja jos tule satteväli, käyrän kävelemäs.
Sanomalehres ja uutisis o nyy jo mont päivä jahkattu, onk se Tal-vi-vaa-ran kaivos katastrooffi vai ei. En ymmär, kui sitä ei ol jo suljettu ja syyllissi haastettu oikeutte. Kyl meil faanata ja ihmetellä ko jokku kiinalaise jatkava maito myrkyil, mut ko omas maas pilata ja myrkytetä vesistö ja maaperä, ni ei osata ko ihmetel.
Siin ny nährä, kui vaikkia semmost on estä. Meil piräis olema tarkka viranomaisvalvonta, lainsääräntö ja kaikemailma reklementit, etei tommost pääsis alualkkaenka tapattuma. Tomsse maisemanpilaamishankkessen piräis tarvittema ympäristövaikutusselvityksi, ympäristö- ja maa-aineste ottoluva ja vaik mitä, misä selvitetä jo etukätte, mil taval o varmistettu etei aiheutet vahinkko.
Sen lisseks viäl jatkuva valvonta ja säännöllise tarkastukse. Ja tiärän senki, et pali piänemmistäki lupaehtorikkomuksist on uhkailttu luvan peruttamisel ja toiminna lopettamisel.
Mut näyttä olevan nii, et jossa pohjosen kairois ei ol nii väli. Viäläkä. Nii et ei tarvit menn kiinaha saakk et löytä rikollist hualimattomuut.
Harmitta niitte ihmisten pualest, ko siäl asuva. Niittenki, joil on tyäpaik siäl louhoksel. See voi ol entist elämä ihan pia. Ja mitä heil jää? Pilattu ympäristö ja tyättömyys.
Mut kaikki täsä mailmas tarvita et mennäis ettippäi. Ehkä tästäki sit vuaskymmeni myähemi voiran toreta, et joku asi o liikattan paremppa suuntta sen tähre, et oltti T-vaa-ras hualimattomi.
Orotan sitä päivä ko raha lakka pyärittämäst tätä mailma.

1 kommentti:

Sari kirjoitti...

Samaa päivää minäkin odotan, mutta taidamme odotella turhaan!! Tuo kaivossotku on aivan järkyttävää, miten sitä ei saada kuntoon eikä ketään tunnu huolettavan isojen alueiden saastuminen.