perjantai 9. heinäkuuta 2010

turpoahrett kamar

Eiläne päiv ol jälles tyäjohrolline. Tosin pali rauhallisemp ko maananta, ainaki mul. Hilman kamar o siin vaihes, et puuttu enä naulote nyppimine. Et voiki ol satavuatian kamari seinäs nauloi! Nuarilt meina loppu sekä usko et voima. Tyä on tylsä, mut tarppelist, nii et välil krapatti akkunpoki huilates ja juatti pullakahvit ai joukko. Meil o oikke erikses semne pullamuari, Kaarina, ko leipo meijä talkkoissi herkullissi pulli. Eilä hän toi iso satsi lämpimi örfiiloi, mikä sai poikkatte suu leviämä korvast korva. Sit jaksoiva jälles kiskot nupei hirrest.

Mun päivän alko eilä taas alttal. Kolm vartti vähtäsi nii et vesi truiskus ja pääl päätteks jumppar toi mul kaks särkylääket ja klasillise vett, et jaksan pomotta. Huh. Kyl sen huamas sit ehtopäiväl, ko tropist loppus teho, et se ol tarppesse otett. Yäl viäl oli koippen kippi, mut aamust enä vaa jäyk ja nyy se on jo siitäki vertyny.

Yäl ol kuuma ja käve juamas vett. Sit kuuntelin hiuka aikka ko turpomoottor käynnistys ja kiihrytt. Ole siihe sit nukattan, ei mihenkkä reissu lähretty tälläkä kertta.
Mul o näättäk kamari seinäs, ulkopuolael, juur mun sänkynpäättön kohral, jumalaton ampiaispesä. Ollek se sama sakki ko asus viäl viimässuven vintil mun telkkariantennissan, ja linnut taik orava hajot heijä asumukses. Nyy he kumminki ova muuttan seinärakko, salvoksen kotelo, ja ovakki saan kokko jälles ison pesän.

See o päivänpualel, ja tule tiätyste kuumaks tämsil ilmoil. Heil on kuitenki konstit siihenki: kaik tuppa ja sit yhres väristetä siippei et saara ilm liikkel ja näi o tuuletus käynnis.

Sein jollan tavall voimista sitä pörinä mikä tuuletuksest synty, ja se kuulosta sänkys maates silt, et moottori lämmitetä ja koht lähretä lentto. Aluks se valvott, hiuka jännittiki et päästänks ilma vai ei, mut nyy en enä juur huamakka koko asia. Mut kyl heijän pesäs täyty ol kuum, ko yälläki tarvitte tuuletta.

Nii et vaik ain mainitten eleleväni yksiksen, ni pelkästäs torpas asu mun ja koiritte lisäks aika mont muutaki: ampparit, lintuperhe ja suutta ol et korsteni takan roikku joku lepakkoki, ainaki joskus oli. Kaikkilai hämhäkei ja ökkiäissi on tiättyki kans. Ja jos oteta mukka koko puutarha, ni väkiluku moninkertastu.

Taivas o jälles pilves, mikä tiätä eine lauhemppa päivä. En ol ny käyny kuvamassaka, vaik ainaki kolm uut ruusu o ruvennu kukkima. Toisen päivän sit.

5 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

lämmintä piisaa...ei sadetta mitään, ukkostakin jo odottelen...jotkut kahlaa hesassa teilläkin ja täällä kärvistellään auringonpaahteessa...ei oo huonon hyvä koskaan. kait. ampparipesä...voisko sen joku käydä pudottamassa johkin säkkiin tai jotain...savustaa? vaikuttaa vaarallisiltanaapuruksilta.

vilukissi kirjoitti...

lämmintä piisaa...ei sadetta mitään, ukkostakin jo odottelen...jotkut kahlaa hesassa teilläkin ja täällä kärvistellään auringonpaahteessa...ei oo huonon hyvä koskaan. kait. ampparipesä...voisko sen joku käydä pudottamassa johkin säkkiin tai jotain...savustaa? vaikuttaa vaarallisiltanaapuruksilta.

Piu kirjoitti...

On lämmintä, paitsi mulla tänään: olin koko päivän kirkossa oppaana. Siellä oli kylmä...
Amppareita on vaikea häätää, pesää ei voi pudottaa ja savustaessa voi kärähtää koko tupa. Eivät ne haittaa, en ole erityisen allerginen ja osaan jo nukkuakin siinä pörinässä. Kyllä me kaikki tänne mahdutaan:)

tiuku kirjoitti...

Jännää konsertointia ja kotiasukkeja torpassasi ja ympäristössä. Amppareita löytyy täälläkin kattoparrun alla. Hienoimmat ravintolat kasvattavat mehiäisiä katollaan. Miten olisi olla omavarainen hunajan suhteen. Mahtavaa, että talkoohenkeä löytyy vielä.

Piu kirjoitti...

Heh, luulen ettei mun vuokralaiset ole halukkaita jakamaan hunajaansa... Talkoohenkeä löytyy vielä vanhemman väen keskuudesta, nuoremmat eivät enää ehdi/viitsi/osaa/halua oasllistua.