keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

monelaist rääkki

On ollu tyäteliät kaks päivä. Maanantain alott neljä nuart kesäraatamise Walomäell ja mun pit ol määrämäs, mitä tehrä. Kyl kuulkkan käve seivakkast molema!  Mul o ussemanki testitulost vuasitte varrelt, et olen iha synnynnäine pomottaja ja nyy pääsin näyttämä totten, et se pitä paikkas.

Nuare ova kaik reippai ja tarttusiva töihi sumelematt, nii et me saatti jo ensmäsen päivän enemä valmiks ko olin kuvitellukka. Palkallissi o helpomp ohjeista ko talkkolaissi, ko heil o valmiks semne asenne et tehrä mitä käsketä. Talkolaise tekevä enemä semmost mist tykkävä, mikä o hyvä seeki, mut ei välttämät ain se tarppelisin tyä.

No, eiläaamust käven sen verran kans mäell et otin YLEn toimittajan vasta ja kertosi hänel, mitä tänä kesän on tarkotus tehrä. Sit jätin heijä sin tekemä ohjelma, ja hyvä siit näkys tulle.

Mul oli fysioterapia ja täl kertta pääsin alttasse. Voit kuvitell, kui ihana! Paitti, et se ol totist rääkki, sil et jumppar sanos et nyy o jo niinpali kulun aikka et tuloksi täyty tull. Ja sit ei ko kaula myäre vette ja juaksema. Hän teet mul kaikki lai vähti ja se tunnus sekä hyvält et raskalt. Vesi ol melkke kolmkymmentasteist, nii et ei siit juur viilennykse appu ollu, mut muuto ol mukava. Lopultas hän komens mun pois alttast ja ennust iha oikke, et aamuste huaman jottan tehnen.
Mut vaik lihakse ova jäykä, o ensmäse kerra semne olo, et mul ON lihaksi. Ja et niist viäl tule kunnollise.
Sain myäs kävelykepi krykätten tilal, ja sen kans on eine helpomp kulkki.

Mut nii väsyn olin, et jourusi ottama tirsat ko pääsin kotti. Torkkute aikan ol taivas vetän pilve. Tein piänen kiarroksen trekoolis ja otin kameran mukka:
Airaviarus pihan pualelt. Vasemal kukki Ritausma, keskel Martin Frobisher, oikkial Henry Hudson ja Valamon ruusu ja keskel takan näky muutama Jens Munkin kukostus. Sinise kuka o rohtorastei ja peurankelloi, jossa välis o mirrinminttuki. Ja rikkaruahoi iha siunatuks. Jos tahto nährä sen surkkeure nuukemi, voi klikat kuva suuremaks...

Kamari akkuna all kukki Princess de Lamballe.

Ja pioni, mink nimest ei ol tiatto. Piräis visiteerat Taivassalos, jos siäl selviäis kuka on kuka. Ja vois osta muutama lissä...

Keijuangervo on kans täyres kukas. Se on siävä ja hempiä.

Niinko tämä Minetten nuppuki. Minette-pensaat on täyn knupui, mut kui mahta käyrä kukinnan. Ehtost tul ukonilma ja koko yässe o tullu sarekuuroi. Kartanoruusut ja monet muukki ei kest kosteut, nupu ruskettuva eikä jaks auet. Avonaise kuka lötkähtävä nupputen pääl ja sit loppu kukinta kokonas, jos ei pensai siivo. Siin o vähti, mut miäleläs sen teke, jos sit saa kukki palkakses.

Ei kommentteja: