tiistai 15. syyskuuta 2009

muutosta ilmassa

Olen ehkä saamassa uudet naapurit. Hyvällä tuurilla mukavat, huonolla oikein kamalat ja sitten on vielä sekin mahdollisuus, että koko asumus menee purkuun ja tontti jää viljelykseen.

Hyvän naapurin käsite on kyllä moninainen. Mutta kun on kyse ainoastaan minun naapureikseni tulevista ihmisistä, niin rakas taivaan isä: johdata sinne säällinen, huomaamaton ja ystävällinen henkilö, joka kunnioittaa vanhaa, luontoa ja rauhallista menoa. Aamen.

On hauskaa jos syyspimeällä metsänreunasta pilkottaisi valo. Kivaa olisi myös tervehtiä ohi ajavaa. Palkitsevaa jos joskus voisi olla vähän avuksi. Kodikasta elellä rinnakkain kukin omalla markillaan tietäen, että siellä aidan takana jossain joku toinen on myös tyytyväinen oloonsa. Ja ehkä voisi saada vähän puhtia tekemisiinsä, kun olisi taas naapuri huomaamassa, että taas on saatu aikaan...

Sattumalta kävimme eilen sillä suunnalla sieniretkellä koirien kanssa. Oli oikein onnistunut matka: sopallinen sieniä, kaunista metsää kävellä ja ainoastaan kymmenkunta hirvikärpästä. Matalajalkaiset koiraeläimet tykkäävät käydä siellä kirmaamassa, sillä tehometsänhoito ei ole vielä pilannut maastoa pikkukoirille kulkukelvottomaksi. Tosin omakaan jalka ei enää nouse niinkuin ennen, joten olimme kaikki tyytyväisiä.

Myytävä rakennusryhmä on neljästä naapuruksesta nuorin. Omani on toiseksi vanhin, ja jatkossa ainoa, joka on säilynyt rakentajansa suvussa. Tunnen itseni muumioksi, kun muistan vielä elävästi kaikki entiset asukkaat. Kuulen kukkojen kieunnan, rattaanpyörien ratinan ja hevosen hörähdykset, maidon suhinan lypsyämpäriin ja vasikoiden muu'ut. Näen silmissäni aivan helposti Tyynen ja mummon hahmot, tunnen nenässäni papan suutarinkamarin hajut. Tarvitsee vain sulkea silmät, ja kaikki palaa mieleeni. Tai jos katselen vanhoja valokuvia.

Joskus jopa makoilen aamulla kamarissa ja kuuntelen, josko Saimi-tädin askeleet kuuluisivat tuvasta: joko kahvi on valmista? Haikeaa kun pitää vääntäytyä itse sitä keittämään.

Nostalgiapläjäys päättyy tähän. Tulkoon ja tapahtukoon niin kuin hyväksi on.

Ei kommentteja: