torstai 28. heinäkuuta 2011

hiljast

Olettak huamann, kui mailma o hiljentyn? Istusi eilä ehtopäiväl keinus ja oikken kuuntelemal kuunteli, et laulak jossa eres yks lintu, mut ei mittä. Ei inaustaka. Ei eres tuullu yhtä, nii et olis jotta puitte humina kuulunu.

Ei muut ko koirate läähätyst. Heil on kuuma ja ko vähä väli tarvitte juast ja haukku jotta häiriö, torellist taik kuvitelttu, ni läähätyksest ei meina tul loppu lainka. Komenna välil ne sisäl et rauhottuva ja muistava juara.

Muistattek, ko yhten vuan jourusi paketoima kirsikoi sukkin ete ampiaise olis syäny kaikki marjoi? Tänä vuan ei ollu sitä murhet, sil et kirsikkapuu on kualemas eikä tehny ko yhre kirsika.

Faarelmi sit tuleki paljo. Penssa ova iha väärälläs marjoi ja raakilei. Siroin keväste versot tukevaste, mut paino on niin pali, et toine tukipuu o menny poikki. Ei se pelkästäs marjoje painost ol katkennu, meil o ollu muutama rajump ukkospuusk. Ihme ete ol puit kaatun.

Nii, faarelmi tulis nyy. Mut ei niist ol syätäväks eikä pakastettavaks. Enkä aio niit myyräkkä.

Kärpäse syävä ne. Olettak ikän kuullu taik nähny?
Ne pirulaise imevä faarelmat tyhjiks. Eikä niit ol mittä iha vähä, eikä vaa yht lai. Koko pusk kuhise kaikenkokossi ja -muatossi kärvässi.

Ei mul ol nii suurt sukka taik nii mont, et voissi suajel faarelmat samal taval ko kirsika muina. Eikä aut myrkyttäkkä, sit ei voi itekkä syär. Voisik niit amppu? Miäl tekis.

Mää ole rauhalline ja joviaal ihmine, mut tomse häirikkökärväse saava mun murhahimon herämä. En voi enä men likellekkä, ko primitiivireaktio vaani takaraivos.

Naapurtorpast ol sunnunta lehres myynti-ilmotus. Ans katto kumssi ihmissi tule. Ole jollantaval nii tottun olema tääl itteksen ilma naapurei, et en oikkestas välitäis kenestäkkä. Muutamal tutul ole kertonu, et nyy olis mahrollisuus pääst oikke mun naapuriksen, mut kamal vastu on suasitel kenellekkä torppa, mitä ei ol hoirettu viimäste viirentoist vuare aikan millän taval ja mikä o iso remonti tarppes.

Toisaltas olis kiva, ko joskus näkyis valo naapuri akkunast. Paitti et mun on tiäviaruspuskan kasvanu niin tihiöiks, ete siält mittä näy.

Ja aniharvon kukka pääse naapureitas valittema. Paras ratkasu olis ko ostais itte koko mörskän.

Olen loputakki keksiny ittellen systeemin, mil saan tehryks hiuka pihatöit. Kykenen yhten taik kahten ehton tekemä istutus- taik ruaholeikkuutöit trekoolis, taik mitä ny millonki on tarvis. Sit olen taas niin kippi et mene kolm päivä toipumisse. Sen jälkken kykenen taas hiuka töihi. Täl taval ja Takkupään avul saan piretyks nurkat jonkunäköses kunnos ja miäliki on paremp. Toipumispäivät koitan kulutta lueskelemal.

Ens viikol piräis sit alka kattotyät. Saa vihron nua paukkuvat pressumytyt tualt katolt pois ja kunnollise suajan talol. Alka ol viimäset ajat tehrä semssi töit.


Kuvalisäys, toristusaineistoks:

 Kattoka nyy, niit o iha jessuksest, kärvässi.
 Tommost jälkke sit tule. Kuka noit vois syärä, yäk.
 Sentä jottan kaunistakki löyrys. Kuuliljal on kaunis kukka.
 Ja tämä on Akrimarketi flikkate mukka kameleonttileht. En ol ikä enne nähny. Siin näky myäs kui se on istutettu hakken keskel. Pajukko vähene ja kukkase voiva hyvi.
 Koirat istuskel kivel sil aikka ko otin kuvi. Ja ain katota eri suuntti, jote ol mittä häiriöt.
 Lilli olis taas trimmaukse tarppes. Tukk silmil ja korvat tomse turssa.
 Muatovalio-Sohvi oli näkevänäs pellol jotta miälenkiintost. Hän o myäs saanu päähäs rikkaruahosiämeni, muistattak niit semssi ko tarttu housulahkesse eikä irto millä? Sohvi kanta niit päässäs tavan takka.
Viimätteks nappasin viäl kuvan siit mist talvellakki: saunan trapult päi puuhuanet. Viherkäist on.

10 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Olen huomannut saman, että vadelmia tulee tosi paljon tänä vuonna. Meillä on mökin lähimetsässä villivadelmaa ja pensaat ovat ihan punaisenaan marjoja.
Myös meillä odotellaan kattoremontin valmistumista mökin saunarakennuksessa. Viime viikonloppuna vaan pääsi käymään niin, että aina kun mies ehti katolle ja sai pressut pois, alkoi tuulla ja ukkostaa sadetta enteillen. Joten pressut päälle ja alas ja useampaan kertaan!

Piu kirjoitti...

Sitä minäkin pelkään että homma viivästyy ukkosen takia. Mulle tulee kaksi "maksullista" miestä töihin joten olisi toivottavaa että työt sujuisivat.

Unknown kirjoitti...

Samallaist on mul. Vartti puuhailuu, kaks tuntii lepoo ja jos innostuu vähäki enempi puuhaamaa, saa viikon kaks makoilla.
Kuis se sun kattos noinkauan on ollu vaa pressujen varas??

Piu kirjoitti...

Huoh, niin. Mummu aina sanoi, että kyllä maailma opettaa, jos ei muuta niin hiljaa kävelemään. Sitä tässä nyt opetellaan..
Kattomiehet olivat niin kiireisiä, että vasta nyt ehtivät meille. Ja nytkin on kuulemma kaksi työmaata yhtä aikaa. Mitä se sitten tarkoittaakaan.

tiuku kirjoitti...

Kärpästen lisäksi ulkona on pieniä petoja, jotka ovat purreet ihoni paukamille ja kutisee niin pahuksesti. Näin se on täälläkin, työn päälle tarvitaan pari päivää lepoa ennen kuin voi jatkaa. Puutarhassa riittäisikin puuhattavaa, mutta helle tappaa kaikki innokkaat yritykset. Onneksi hankit sen rattikäyttöisen ruohonleikkurin.

Piu kirjoitti...

Hae apteekista antihistamiinia, ne paukamat eivät muuten laske. Sittenkin kestää pari päivää ennenkuin helpottaa.

Olga kirjoitti...

Voi jessus, en ol enne kuullu et kärväse syävä varelma. Mut näemmä näemmä. Sillo ko Maximus oli voimisas, mää inhosi niimppal noit siämeni, ei niit meinannu pitkäst turkist saara millä pois. Sul ää toivo tsemppi sun hommisa, on see kauhia ko ihmist särkke!

Piu kirjoitti...

Kiitoksi Olga! Koitan ajatel, et asiat vois ol huanomminki, mut on semssi päivä ko ei keksi, kui se vois ol mahrollist..

vilukissi kirjoitti...

On markki hiljentynyt...linnut kummasti parveilee aamusta puissa! Mikä niihin kirsikkapuihin on tullut? En ole nähnyt kunnollista vadelmapuskaa aikoihin, vai että kärpäset on niistäki kiinnostuneita. Luulin aina, että pelkästään matoset. Mä tykkäisin kyllä vadelmista ja metsämansikoista, ne on mun lempparimarjoja. Ihanalta näyttää puutarhasi! Älä revi ittiäs nyt liialla työnteolla, vähän vaan päivässä. Vai on kattokorjaajat tulossa, toivotaan,e ttä pysyvät työmaalla katon valmistumiseen saakka!

Piu kirjoitti...

Kyllä miehet nyt pysyy katolla siksi että se on valmis. Vahdin luudan kanssa alhaalla:)
Mulla on vissiin joku kirous noiden marjojen kanssa. Vadelmat on mun lempparimarjoja, miks just niihin pitää kärpästen innostua? Huoh.