torstai 10. marraskuuta 2011

sumussi päivi

Oli maar eilä hiano sumu! Munst tomne sakia sumu o jännä.
Maisema avartu, pehmi ja tule salaperäseks. O kutkuttavaist ko ei nää kovin kauas, ja tutukki paika ja näkymä muuttuva hiuka viaraiks. Tule tunne, et mailm loppu viirenkymmene meetrin pääs ja on tääl iha yksi.

Jote olis ollut nii helkkarin kylmä, olissin kuvannu trekoolissan. Myähemi tarvitten semssi kuvi,  mut nyy ne jäivä ottamat. Jote tul uutt sumupäivä, täyty luatta muistikuvihi vaa.

Muutonki eilä ol mukava päivä. Sain tehryks yht ja toist ko olin suunnitellukki, kahvittelin ystävän kans ja ehtost viäl orott tairepiiris yllätys: opettaja ol verostanu mun viimäsimmä grafiika laata ja see ol ilahruttava hyvä. Aihe ol kyl yksinkertane, mut olin kumminki oikken tyytyväine tulokse. Grafiikas ei koska voi oll iha varma onnistumisest enne ensmäst verost. Onneks vast siin vaihes paljastu kaik virhekki, muuto menis sisu kaula keske tyän eikä oppis mittä.

Kotti tulles vast jännittävä oliki, ko sumu ol jo nii sakkia ete autovaloist tahton olla ko haitta. Sentä ossan tulla kotti ja tiärän, kuippäi tiä misäkin kohras kaartu, mut näkemisest ei ollu pali appu. Opaskoirast olis ollu enemä hyätty ko autovaloist. Pihal oli aavemaine tunnelma, ko ulkovalo heijastus sumust ja näytt, et airan kohral nous hoppeine seinä mikä kaartus yli talon. Trekoolin pualel siin sumukuvus ol himmiä kuuvalo, ja penssat näyt kummistuksilt sen hohtes.

Tänä ol sumu pois, ja on tavaline pilvine syyspäivä. Huama et on marraskuu: kaik kellase ja punase sävy o melkke kokonas karonnu maisemast. Ainoastas juhannusruusu on säilyttän kirkkanpunassi lehrei iha versoje latvois. Ja Paimio-ruusu kukki! En ymmär mil voimal, sil et hänen vähäse jäljel oleva lehtes on kaik jo kellastun. Yks kärhöist on kans kukkimisen toimeis, saa nährä saak hän nuppus auk. Paha pelkkä eten sitä kärhöt enä ens kevän nää.
Yks ymmärtämätöine puu kasva tual puiston pualel. Mun pikkane persikkapuun on viäl ihan vihriä. Oikke sääliks käy, ko se ei lainka näyt ymmärtävä et talvi on tulos. Oma vikan, ko ostin sen vaik hyvin tiäsin etei se ol kotimaist alkuperä. Tairan suajat sen täks talveks, vaik see on kokonas vaston periaatteijan. Ole sitä miält, et kasvitten täyty tul omillas toime, talvellakki. Mut jos nyy tekis poikkeukse, yhren kerra.

Syksyst ja pimeyrest hualimat taikk sit juur sen tähre mul o kova hinku tehrä jotta koko aja. Luulin et nyy olis lukuhalui mut mitä viäl. Ole saan jo ussema keske-eräst tyät valmiks ja muutama olen tehny alust loppus saak valmiks. Jämälangoist kuron pikkusukki, vaikkei niil ol käyttäjä tiaros. Kyl ne johonki kelppa.
Tänä aloti tekemä kauluri, semsel mallil misä tarvita apupuikko. No mitä, mul o hiano pampune aputikku, hain sen framil. Sit se pahus kirpos mun hyppysistän ja yks kilaus vaa kuulus, ko se putos. Nyy se o permannoravos talles, enkä saa sitä pois. Täyty käyrä lorvikamaris vualemas uus tikku, ko en ny semse tähren lähre ajama kirkonkylä.

Huakasi tiistaehtost saunas, et Oi ko mul o nyy luamise vimma. Takkupää ol hetke aikka vai ja sanos sit, et Tulis sit vaa lunt....?

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kyl lunta jo kaivattas tänne meillekki. Iltapäiväl ku maalle ajelin, ni oisin kyl ajannu pihast ohi, ellei ois ollu tuttu tie. Nii pimeet ja sumust oli.

Piu kirjoitti...

Eiköst ens viikoks jo luvattu kylmä? Päästä luamisen töihi...

Olga kirjoitti...

Kyl mää toivosis kans pikkase lunt ja pakkast. Ihanne olis 20 sentti lunt ja 10 astet pakkast ja koko talvi sitä sit. Meilläki pensasruusu alko uurestas kukkima, pakko siit oli kuva otta. Mää ole muuto iha täysi unohtanu mitä tarkotta trekoolis, sana o tuttu, mut mää e yhristä sitä mihinkäs. et mist sää ny sitä kuva sit otas?? ;DD

Piu kirjoitti...

No puutarhast :) - Kyl se lumiki tule, mut orottakko ny viäl. Ei ol kiiru luama sitä. Mut sun tilaukses on kyl sopiva.

vilukissi kirjoitti...

Mulla on sulle blogissani jotain!!

Piu kirjoitti...

Hitsi, heti tuli hiki... käyn kurkkaamassa.

Olga kirjoitti...

No niin tiätyst!!! Trädgård!!!!!