maanantai 20. joulukuuta 2010

ilossi yllätyksi

Mää olen tehny löyrön: kaupast saa osta valmei sosei. Ei mittä vauvasosei, ko porkkan- ja pataattsoset, pötkylöis.
Mää ko tykkän sosekeitoist, ole ihan autuas. Ko osta semse sosepötkylän, rutista sen kastrullin pohjall, lissä hiuka juusto ja kreta, nii sopp o valmis. Taikk täyty sitä eine kuumentta, mut ei mittä tuntkaupal keittä.
Ja on hyvä! Ainaki munst.
Ei niit sosepötkylöi vissi soppa varte ol tarkotettu, ko joullaatikoitte aineksis, mut mitä siit. En niin perust laatikoist mut sopp o, niinko sanott, hyvä.

Kotiliäres vuarelt 1948 on oikke emännä joulmuistio. Siit voi katto, kummottos täyty tehrä ja misä järjestykses, et joul kumminki lailsest tule.

Tänäpe olis vuaro tehrä joulkalja ja maustekala. Onneks kaupast saa hyvä kalja ja oluttaki, ja Takkupää ol jo tehny joulsilli. Mää en sillin koske, ellei se tul mun päällen. Sillonki vaan ittepualustukseks. Mut Takkupää syä ja pojat, jos sattuva koton käymä.
Huamakka, et joulkarkit olis tarvinn tehrä jo 4. päivä. Joo'o, ko sillon teke ni kerkke viäl mont kertta kaupast ostama. Kumse karkit säily 20 päivä? Kysyn vaa.

Tykkän lueskell noit vanhoi Kotiliärei, mul o niit koko vuaskerta. Elämä o ollu viäl melko niukka vuan -48, vaik onkelmat muuto samankaltassi. Aika usse lehres o ilmoitus, et nyy jälles saa sitä taik tätä tavara, melkke samalaatust ko ennen sotti. Taik et ilma ostokortti.

Niis o jotta semmost, ko muistutta etäsest lapsuurest, vaikk olenki syntyn melkke kymmene vuatt myähemmi.

Ostin ittellen joullahjanki:
Ei joulun vissi pruukat pelat uhkapeli, mut jos joku tulis käymä, ni houkuttelissi häne kyl ottama yhre erä. Peli o ollu kovaste muudis 1700-luvul, mm. Louhisaares sitä on pelattu. Tämä onki vissi näköispainos Louhisaare ittetehryst pelilaurast ja korteist.

Meina paketeerat pelin ja sit hämmästyn kovaste aatton, et kuka nääi hiano pelin olle antan?
Olis kiva piänenttä se nukkiskokoseks, mut saa nährä kosk ruppen semsse vähti. Siin on pahuksest homma.

Huameltta olis tyätöis ensiks joulkaffet, sit joulkalja ja viimätteks joullounas. Sit onki iha valmis nukkuma, mut ei auta, täyty tull kotti vaa:)

Kesviikkon olis sit viimäne päivä tehrä sitä joulsiivo. Oikke jännittä, kui sen asian kans käyne.
Tuvan pöyt on kumminki melko valmis:


5 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

On kuule siinä emännillä ollu työtä laidasta laitaan...äiti on laittanut kystä kyllä. On ne soseet varmaan hyviä, ja ajattele kuinka lipoosia ne on syödäkin! Mä ostin itselleni agatha chriestien uusimman omaelämänkerran ja tove janssonin...joku päivä sitten selailen niitä. Pitäisköhän munkin laittaa ne oikeen paperihin ja olla sittn tosi mielissään! heh, sen mä teen!

Piu kirjoitti...

Mä luin lehdestä aamulla että Anna-sarjaan on tullut vielä yksi suomennos. Saan kaks pakettia, jos se löytyy kirjakaupasta:) Muutoin haen joululukemiset kirjastosta.

Partapappa kirjoitti...

Parashase o itte ittelle lahjat ostaa. Saa ainaki sellast ku mieli teki.

vilukissi kirjoitti...

Jouluista oloa ja iloa ja sielujen rauhaa!

toivottaa Vilukissi pesueineen

Piu kirjoitti...

Partapappa: niinhän se on, oma apu paras...
Vilukissi: Kiitos samoin, muistahan lepäillä!