keskiviikko 25. marraskuuta 2020

talouskoulun opeilla

 Kävin nuoruudessani Marttojen talouskoulun Turussa. Nykyisessä hotelli Parkissa opimme puunaamaan lattioita, silittämään pyyheliinat ja tekemään kalamureketta. Muun muassa.

Löysin muuton yhteydessä vanhan kansioni, jonka sisäkanteen olen kopioinut kodinhoidon oppikirjasta siivouskalenterin. Muistan noudattaneeni sitä lasten ollessa pieniä, epäilemättä soveltuvin osin.

Olen aina tehnyt työlistoja ja -suunnitelmia ja tuollainen järjestelmällinen systeemi on vastustamaton. Tulee sellainen tunne että maailma on turvallinen ja elämä vakaata.

Sillä onhan tuo työjärjestys laadittu kotiäitiä varten aikana, jolloin kotiäitiys oli ammatti sekin. Rakastin sitä kodinhoidon kirjaa, siitä löytyi ohjeet kaikkeen kotiin liittyvään saunan lämmitystä myöten. 

Muistan hämmästelleeni tuossa eniten sitä, että siihen on merkitty päivittäin lepoaikaa. En ollut ikinä kuullut kenenkään aikuisen sanovan, että kotiäiti tarvitsisi päivälepoa, se olisi ollut sopimatonta ja laiskan ihmisen merkki. Ja tuohon se on oikein printattu!

Nyt tuntuu että lepotaukoja joutuu pitämään alvariinsa, eikä saa päivän aikana enää mitään aikaiseksi. Pitäisikö ottaa taas vanhat opit käyttöön?


Ei kommentteja: