keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Okinavalta siirtolapuutarhaan

 


     

Kuuntelin Ikigai-kirjan kahteen kertaan ja aion kuunnella vielä kerran. Ihan vain pelkästään siksi, että lukijan ääni on rauhoittava ja viihdyttävä. Sen lisäksi kirjan sisältö on paikoin mainio: se lähtee olettamuksesta, että kaikki haluavat elää yli sata vuotta.

No, jos pysyy terveenä ja tolkuissaan, satavuotiaaksi sinnitteleminen voi olla harkinnanarvoista. Muuten olisi kyllä mukavampi lähteä ennenkuin elämästä menee ilo. Sen verran kaksi kuuntelukertaa kuitenkin vaikutti, että Okinava alkoi tuntua oikealta paratiisilta. Siispä avasin Google Mapsin ja zoomasin saaren maisemiin.

Onneksi on tuollainen mahdollisuus. Kiertelin virtuaalisti saaren niillä teillä, joilla autolla oli ajeltu ja kuvattu enkä sitten enää halunnutkaan lähteä matkaan :)

Saattaa olla, että pienemmillä kujilla on idyllisempiä pihoja ja taloja, mutta näkemäni vakuutti minut siitä, että saari ei ole minua varten. Mutta siis ajatus saaren elintavasta viehättää. Mietin, missä suomalaisessa yhteisössä pääsisi lähelle vastaavaa ja lopulta keksin sen: siirtolapuutarha.

Siirtolapuutarhat ovat meillä vähän vastaavia: yhteisöllisiä, pienimuotoisia, luonnonläheisiä. Niissä on mahdollista kasvattaa omat eväänsä, puuhastella omalla pihalla, osallistua yhteisiin tapahtumiin ja olla avuksi tai saada apua hankalissa asioissa. 

Aina puhutaan siitä, kuinka pitää saada apua sitä tarvitessaan, mutta unohdetaan se, kuinka tärkeää on tuntea itsensä tarpeelliseksi ja voida olla avuksi jollekin. Olen tässä kipujeni ja sairasteluni myötä huomannut, että ottamalla apua vastaan saan kanssaihmiseni hyvälle mielelle. Aivan kuten itselleni tulee hyvä mieli kun voin olla avuksi toiselle. Tässä on monella muullakin vielä oppimista.

Kun nyt kaikenlaisia uusia asumisratkaisuja ollaan miettimässä, voisi jossain kokeilla myös siirtolapuutarhan kaltaista ikääntyvien kylää, jossa olisi pienillä tonteilla pikkuruisia taloja ja keskellä tärkeimmät palvelut. Pieniä yhteisöjä lähellä kaupunkien palveluja mutta omassa rauhassa.

Olisin heti lähdössä mukaan.

Ei kommentteja: