perjantai 27. maaliskuuta 2015

epäilyttää

Pakko vähän kritisoida Ylen eilistä uutista:

"Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä on löytänyt geenimuunnoksen, joka kaksinkertaistaa riskin sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkimustulos on erittäin merkittävä taudin ennaltaehkäisyn kannalta."

Millä perusteella toimittaja väittää, että geenimuunnoksen löytyminen on merkittävä juuri ennaltaehkäisyn kannalta? Ärsyttää tuollainen otsikointi, kun jutussa ei mitenkään valaista asiaa.

Tietoni geeneistä ja  niiden vaikutuksista sairauksiin ovat vähäiset, mutta ihmettelen onko toimittajalla tietoa sitäkään vähää?
Muistisairaudet ovat lisääntyneet ja niiden aiheuttamat kustannukset ovat valtavat, joten aihe on uutisoinnin kannalta edullinen. Kuitenkin, juuri siksi että asia on monelle läheinen ja tärkeä, asiaa pitäisi käsitellä ajatuksella.

On hienoa, että saadaan uusia tutkimustuloksia ikävästä sairaudesta. Asia kiinnostaa minua eritysiesti, sillä olen potentiaalinen sairastuja. Suvussani on ollut useita muistissairaita jo monessa sukupolvessa. Jos kohta sitten kirkaspäisiä ikihonkiakin.

Mitä Alzheimerin taudin  ennaltaehkäisyyn tulee, tuskin sitä vielä pitkään aikaan geenejä sorkkimalla ennaltaehkäistään. Uskoisin elintapojen ja ruokavalion olevan merkittävämpi keino vähentää sairastumisriskiä. Lääkehoitokin on tällä hetkellä vain etenemistä hidastavaa. Lähtölaskenta alkaa kun diagnoosi on saatu.

Siksi harmittaa että sinänsä hyvä uutinen otsikoidaan noin pieleen. Ymmärtääkseni geenimuunnoksen korjaaminen ajoissa vasta mahdollistaa muistisairauden ennaltaehkäisemisen. Siihen asti on vain parasta huolehtia itsestään erityisen hyvin ja toivoa parasta. Ja tietysti elää täyttä elämää joka päivä.

1 kommentti:

vilukissi kirjoitti...

a.i.v.a.n!!

Nyt "elonjuntuni" alkaa olla lopusuoralla, siis se työ...ei niinku muutoon, kait...