tiistai 1. helmikuuta 2011

mailma pelastamas

Rupesi hunterama  Olkan blokis käytty keskustelu. En ruvennu siäl höpöttämä, ko usse eriävä miälpire koeta riiran haastamiseks enkä tahro semmost. En lainka epäil, ete he ottais ympäristö huamio elämäsäs.

Mut ei tämä ilmiö ol pelkästäs Olkan kommentaattorie keskures, sitä kuule joka pualel: ei mun kannat tehrä mittä uhrauksi ympäristö ette, ko naapur/kunta/valtio/kiinalaise tekevä nii taik näi.

Mist ihmisil on tullu semne käsitys, etei itte tarvit tehrä mittä, se on kiinalaiste asi pelasta tämä mailm saastumiselt?

On tosi, et yhre ihmise ponnistukse ova usse aika vähässi. Niil ei näyt oleva suurt merkityst mailmankaikkeure mittasuhtes. Mut mitä muut voisis? Et voi käske kettän toist tekemä, kaikkist vähite kiinalaissi ko asuva tois pual maapallo. Ja vaikkas käskisit, ei sil mittä vaikutust ol.

Mut ko itte teke sen mitä voi, saa nukku yäs rauhas. Jos naapur otta malli ja teke sama, ni on jo kaksinkertastettu tekemise vaikutus. Paremal laskupääl varustetu voi sit laski, mitä tapattu jos joka kymmenes suamalaine/eurooppalaine/kiinalaine teke oma osas.

Jokane tiätty toimi niinko tahto ja mihe riittä voimi. En itekkä ol mikkä ortoroksine viherpiipertäjä. Aika usse valitten kumminki sen helpoimma vaihtoehron, mikä usse on se huanomp ympäristön kannalt. Ajan autol yksinäs,  lämmitä osittaisi sähköl (saunas o jopa lattialämmitys!), myrkytä rikkaruahoi.

Olen mont kertta jo torennu, et en lainka olet, et toise eläissivä ilma vesijohto ja viämäri. Se ei vaa ol enä tätä päivä, ja on ihmissi, ketkä saissiva aikka suaranaissi ympäristöonkelmi semsis olosuhteis. Nii se ennenki ol, toise osasiva hoitta tunkios ja huussis lailes ja toisten jätte pilasiva jopa kaivoveret.
On mont muut asia, mitä voi tehrä tavalises kerrostaloasumises. Ilma suuri ponnistuksi.

Sen tähre oliski hyvä, et lakattais orottamast et joku muu teke jotta. Tehräis se mikä helpost luanistu ja sillon tällön pysährytäis hiukaks aikka miättimä, miks tehrä niin taik näin ja voisik sen tehrä toisel taval. Piänil asioil ON merkityst, kysykkä vaik kolipakterilt...

2 kommenttia:

Partapappa kirjoitti...

Kyl munnyvvaa tarttee olla samaa mielt. Kyl se niiliki pikkasist vesinoroist alkusa saa.

Nettimartta kirjoitti...

Kyllä se näin on, ilman sarvia ja hampaita, että omiin touhuihin ja asenteisiin voi vaikuttaa parhaiten. Se on se pienin yksikkö.