maanantai 14. helmikuuta 2011

hyytävä

Aamul oli ilmaki jähmettyn. Meil oli pakkast -25, kirkonkyläs pari astet enemmä. Ulkovalo oli semmoset himmiät tuikut, ei ne jaksan kirkastu. Koira nosteliva tassujas rappu eres koht ko oliva asias tehny.

Auto akkuna oliva semses ihmelises sitkiäs jääs, mitä ei tahton saar millä irti. Piänin hitusin se läks, ko hikipääs tahkos. Sanomattaki o selvä, et neiti Siäväne ol muutonki kohmettun, häne uus lohkolämmittimes ei vissin toimi taik ei ainaka ol tehokas. Muutaman kerra hän sanos vou vou, mut sitä läks käymä. Semmost murina hän aluks pit, mut kyl sit kolmenkymmene kilometri jälkke rupes ään muuttuma ja sisäilmaki lämppemä. Mul oli rukkaset hanskojen pääl, et sain pirellyks ratist ilma et käre jäätysivä kii.

Aamul oli siis kylmä.

Mää en kykene mihenkkä toimintta jos on kylmä. Ensiksi olen nii vaihtolämpöne et kertakaikkisest kohmetun enkä pääs liikkel. Käsis ei pysy mikkä eikä konti pela.
Sit ko olen ihan krampis, en pyst ajattelema muut ko lämmint. Lämmint sänkky, lämmint uuni, lämmint kesä, lämmiöi sukki, lämmint kaffet... see ei parann asia lainka, se saa vaa kaiken tuntuma viäl kylmemmält.

Olen nyy sorvamol, misä ei ol ikä ennen tarvinn palenttu. Nyy o jotta muuttun, sil et tääl on kylmä. Akkunast traaka. Pöyrä al on jääkylmä ja käytäväst tule meteli lisäks viima.

Tahron kotti.

Ja menenkin koht.  Mut ensiks juan lämmint kaffet. Ainakin litra.

Luin hiljan lehrest (tämä on jo toist asia) et ruveta julkasema muatilehte kuusvuatiail flikoil. Vai ollek jo alotettu. Ja et ennakkomainonnas tätä ikäryhmä olis kutsuttu varhaisteineiks. Siis ....?

Tämä mailm mene älyttömäks, jos kuusvuatias ei saa oll enä mukul ja leikki. Jos semse ikkässi ruveta ahristama aikuistuma, ni kui nee jaksa elät aikuste mailmas yhreksänkymment vuatt? Eik nyy, ko elinikä koko aik tule piremmäks, piräis päi vasto jatka lapsuutt et mukula saissiva kunnollise alusta elämälles? Heijän piräis saar leikki, juast vapanas ja touhut hualettomaste, opetell semssi tairoi ko heijä ikäsilles on tarppe.

Tarttek mun ruvet perustama laste vapautusliiket, mun ko en lapsist lainka perust? Eik ihmise näe, kumsse suuntta olla menos? Vai eik ne välit. Sen lisseks, et paskota luanto ikiajoiks, kasvateta semssi jälkeläissi etei niil ol mittä mahrollisuuttaka säilyt tervein ja järjissäs liki satta vuatt.

Turha peljät ilmastomuutost, ihmine keksi sata paremppa tapa hävittä ittes ja muutama muu laji maapallolt enneko päästä jääkauttes saak.

Mikä o vissi jo alkan, pakkasest päätelle...

Nyy on puhti pois, jatketa toiste.

Ehtost koton:
Lisseks viäl linkki sihe hullumaisse lehte. Kyl see tott on. 6-12 vuatiail TOPmodel lehti. Huoh.

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Eile jo kynäkirjakuningatar plokii kommentoin jyrkästi tollast julkasuu vastaa. Tartteeha lapsien saaha olla lapsii, herrajjestas.
Mukavaa ystävänpäivänjatkoo, kaikest huolimat.

Sari kirjoitti...

Järkyttävää tuollaisen lehden julkaiseminen. Lasten pitää saada olla lapsia. Muutaman vuoden ajan on jo nähnyt, ettei lapsuutta enää arvosteta, kun lasten vaatteet ovat olleet aivan järkyttäviä. Pieniä olkaimia ja napapaitoja. Kaikelle ihmehepuille antaa vain lisää pontta kamaliin tekoihin.
Onneksi itse on saanut olla pieni ja omat lapsetkin olivat pitkään.

Katri kirjoitti...

Sitä on markkinointi sedät huomanneet, että aikuiset menevät kuin pässit narussa lastensa perässä. Ei tässä auta muu, kun laittaa kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivoa, että nämä "varhaisteinien" vanhemmat olisivat vastuuntuntoisia ja järkeviä vanhempia ja ajattelisivat kaksi kertaa, mitä lehtiä lapsilleen ostavat. Sitä paitsi mielestäni 6-vuotiaat ja 12-vuotiaat eivät kyllä millään ilveellä mahdu samaan lehteen!! Ainakaan millään muodin saralla... Ehkä nämä muotiasiat olisi hyvä vaan jättää sinne "Demi-ikään" :)

Piu kirjoitti...

Partapappa: Kiva kuva! Ja kiitos, ystävänpäivä sais olla joka päivä.
Sari: Joo, samoin minä lapsineni kuulun onnekkaisiin tässä asiassa.
Katri: Sais jättää niin, mutta kun on vielä alue valloittamatta (lue: rahaa keräämättä) Mites tähän nyt ei puututa, kun muuten ollaan vahtimassa lapsille suunnattua mainontaa? Selluliitti-ohjeita kuusvuotiaille, huh!

tiuku kirjoitti...

Järisyttävää! Vain miespuolinen päätoimittaja voi käyttää ideanaan pikkutyttöjä. Tuskinpa kukaan äiti (ainakaan toivottavasti ei) lanseeraisi muotilehteä LAPSILLE. Miksiköhän vanhoille rouville ei tehdä omaa muotilehteä? Koirillekin näkyy olevan lehdissä jo muotivaatteita. Hyytävää on täälläkin.

Piu kirjoitti...

Ihan totta, miksei meille ole topmodel-lehteä? Mullakin tuppaa olemaan aina samat krekkalat yllä kun ei ole mistä katsoa mallia...:)

vilukissi kirjoitti...

En tiedä, miten kukaan on voinut saada tommosta älynvälähdystä päähänsä kuin nyt tuo lehti. En meinannut korviani uskoa, kun luin. Ei ilmastonmuutokset oo lähteny mihkään, matkahankaan, aina on ollut kylmiä talvia, v.85 oli vielä kylmee. Otin täs kerraasti oikein tilastot esille netistä 20-30 luvulta lähtien, niin ei tässä oo mitään uutta! Solis uutta, jos meillolis ny isoja heltehiä, talavella. On ollut nyt vain niin monta leutoa talvea, että saamma uudelleen opetella pukeutumaan ja talvehtimaan. Mulla meinaa kyllä pinna palaa tästä kylmästä, ottaa oikein hermoohin.

Piu kirjoitti...

Totta, nyt on vaan semmoista ko talvella kuulu ollakin. Hyvähän tämä on, jos ei sit kesällä olisi niin paljon punkkeja ja muita ökkiäisiä. Puita saa kyllä raahata että kädet venyy.